Z KUCHNI MISJONARZA

Kuchnia malgaska jest bardzo zróżnicowana ze względu na liczne plemiona zamieszkujące wyspę oraz wpływy obcych kultur. Z jednej strony mamy więc proste potrawy ubogich mieszkańców Madagaskaru, z drugiej – wyszukane smaki dawnego królewskiego dworu, a to wszystko ubogacone tradycją kuchni francuskiej, kreolskiej czy chińskiej. Podstawowym składnikiem jest tu ryż, a na południu wyspy – maniok i bataty. W bogatszych domach spożywane jest mięso: drób, wołowina czy wieprzowina. W biedniejszych, gdzie mięso podaje się od święta, dodatkiem do ryżu są warzywa. Charakterystyczna dla kuchni malgaskiej jest wanilia i orzechy kokosowe.

Siostra Claudine, rodowita Malgaszka, jedna z opiekunek dzieci z domu sierot w Fianarantsoa, opowiada, co jada się w jej rodzinnym domu i co jedzą dzieci w sierocińcu w czasie świąt. Na Madagaskarze nie ma bowiem, tak jak w Polsce, tradycji przygotowywania i spożywania specjalnych potraw na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. W czasie świąt je się po prostu lepsze, bogatsze potrawy niż na co dzień.

„W naszym plemieniu Betsileo, zamieszkującym głównie prowincję Fianarantsoa, na Święta Wielkanocne jemy: wieprzowinę z ryżem – to jest nasze główne danie; surówki albo sałatki z marchewki, kapusty lub mieszamy ziemniaki, marchew, zieloną fasolę i buraki; kolejne dania to caca pigeon [„lane ciasto”, lekko słodkie i smażone na głębokim oleju, jak polski chrust – przyp. red.] i sambos [rodzaj pierożków z mięsem i warzywami, pikantne, smażone na głębokim oleju – przyp. red.]. Na posiłku spotyka się cała rodzina: dziadkowie, rodzice, wujkowie, ciocie, kuzyni, dzieci i wszyscy razem jemy” – opowiada siostra Claudine.

A oto kilka przepisów podanych przez siostrę. Nie są one zbyt dokładne, dlatego trzeba wykorzystać własne doświadczenie kuchenne. Warto jednak spróbować przyrządzić coś oryginalnego. Smacznego!

KWIAT MOKARY

SAMBOS

RYŻ PO KANTOŃSKU

Przejdź do paska narzędzi