Z KUCHNI MISJONARZA

Kuchnia malgaska jest bardzo zróżnicowana ze względu na liczne plemiona zamieszkujące wyspę oraz wpływy obcych kultur. Z jednej strony mamy więc proste potrawy ubogich mieszkańców Madagaskaru, z drugiej – wyszukane smaki dawnego królewskiego dworu, a to wszystko ubogacone tradycją kuchni francuskiej, kreolskiej czy chińskiej. Podstawowym składnikiem jest tu ryż, a na południu wyspy – maniok i bataty. W bogatszych domach spożywane jest mięso: drób, wołowina czy wieprzowina. W biedniejszych, gdzie mięso podaje się od święta, dodatkiem do ryżu są warzywa. Charakterystyczna dla kuchni malgaskiej jest wanilia i orzechy kokosowe.

Siostra Claudine, rodowita Malgaszka, jedna z opiekunek dzieci z domu sierot w Fianarantsoa, opowiada, co jada się w jej rodzinnym domu i co jedzą dzieci w sierocińcu w czasie świąt. Na Madagaskarze nie ma bowiem, tak jak w Polsce, tradycji przygotowywania i spożywania specjalnych potraw na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. W czasie świąt je się po prostu lepsze, bogatsze potrawy niż na co dzień.

„W naszym plemieniu Betsileo, zamieszkującym głównie prowincję Fianarantsoa, na Święta Wielkanocne jemy: wieprzowinę z ryżem – to jest nasze główne danie; surówki albo sałatki z marchewki, kapusty lub mieszamy ziemniaki, marchew, zieloną fasolę i buraki; kolejne dania to caca pigeon [„lane ciasto”, lekko słodkie i smażone na głębokim oleju, jak polski chrust – przyp. red.] i sambos [rodzaj pierożków z mięsem i warzywami, pikantne, smażone na głębokim oleju – przyp. red.]. Na posiłku spotyka się cała rodzina: dziadkowie, rodzice, wujkowie, ciocie, kuzyni, dzieci i wszyscy razem jemy” – opowiada siostra Claudine.

A oto kilka przepisów podanych przez siostrę. Nie są one zbyt dokładne, dlatego trzeba wykorzystać własne doświadczenie kuchenne. Warto jednak spróbować przyrządzić coś oryginalnego. Smacznego!

KWIAT MOKARY

SAMBOS

RYŻ PO KANTOŃSKU