RYŻ PO KANTOŃSKU
SKŁADNIKI:
marchew
cukinia
fasolka szparagowa zielona
groszek
cebula
pomidory
olej [palmowy albo kokosowy – przyp. red.]
curry
kurczak
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie warzywa kroimy na malutkie kawałeczki i gotujemy, przyprawiając do smaku. Kurczaka należy drobno pokroić i udusić, przyprawiając do smaku. Oddzielnie gotujemy ryż. Na koniec wszystkie przygotowane składniki mieszamy i dodajemy curry, by danie zabarwić na żółto.
MOFO BAOLINA – CZYLI „KULKI CHLEBA”
SKŁADNIKI:
3 kg mąki
8 jaj
0,5 kg cukru
1,5 łyżki drożdży
1 litr mleka
wanilia (powinna być prawdziwa)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Najpierw ucieramy jajka i cukier. Następnie mieszamy mąkę i drożdże. Dodajemy wanilię oraz mleko. Powoli mieszając, dodajemy utarte z cukrem jajka. Ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Później formujemy kulki i smażymy je na głębokim oleju [palmowym albo kokosowym – przyp. Red.].